Is jouw zoon of dochter gevoelig voor prikkels? December kan dan best een uitdaging zijn. Denkt je kind ook nog eens overal diep over na? Dan bieden alle feestdagen heel wat stof tot nadenken.

🎁Krijg ik de cadeaus die ik graag wil? Wanneer komt de rommelpiet langs op school? Krijg ik wel een leuke surprise? Wat vinden ze het gedicht wat ik heb gemaakt? Moet ik Sinterklaas een handje geven? Allemaal hele leuke dingen, die tegelijkertijd voor flink wat onrust kunnen zorgen. Zeker voor hoogsensitieve kinderen kan de laatste periode van het jaar overweldigend zijn. 🌟Vaak reageert je kind dan anders en intenser op situaties dan andere kinderen. De één stuitert door het huis, een ander kan niet slapen en weer een ander huilt om alles of klaagt steeds over hoofdpijn en buikpijn en snel van slag zijn. Mijn 3 kinderen reageerden allemaal verschillend. En nog steeds nu ze allemaal veel ouder zijn, gaan ze er verschillend mee om.

Natuurlijk is december ook gewoon een leuke en gezellige maand. Gelukkig zijn er manieren om je kind te helpen om te genieten van deze feestmaand.

🗓️Decemberkalender
Maak samen een kalender (of print er één vanaf internet), waarop je alle bijzondere gebeurtenissen kunt aangeven zoals schoen zetten, Sinterklaas op school en natuurlijk pakjesavond. Elke dag een vakje afstrepen of een leuke sticker plakken, zodat je zoon/dochter precies kan zien wat er gaat gebeuren of hoeveel nachtjes het nog slapen is tot de volgende activiteit. Laat de kalender doorlopen tot en met alle feestelijkheden rondom Kerst en Oud en Nieuw . 

🎉Naar hoeveel feestjes gaan jullie?
Sinterklaas en kerst worden op veel plekken gevierd: op school, verenigingen, bij papa’s werk, bij mama’s werk. Leuk, maar vergeet niet te kijken hoeveel feestjes bij jouw kind passen.

💤In drukke tijden is het extra belangrijk om ook bewust aandacht te hebben voor ontspanning.
Dit kan op allerlei manieren. Lekker samen naar buiten, zo maar wat lanterfanten, samen een filmpje kijken waar je heerlijk om kunt lachen. Een ontspan verhaaltje voor het slapen gaan. Waar wordt jouw zoon/dochter weer helemaal rustig van?

🌈Zorg goed voor jezelf!
Hoe veel stress ervaar je zelf in deze maanden en hoe ga je daarmee om? Kinderen zijn op hun eigen manier bezig met Sinterklaas, kerst en alles wat erbij komt kijken. Daarnaast voelen ze feilloos aan als ouders gestrest zijn en zullen hier ook op reageren. Door goed voor jezelf te zorgen, eigen grenzen te stellen en voldoende rustmomenten in te bouwen, help je ook je kind.

👂Probeer de gevoeligheid van je kind te begrijpen en te accepteren.
Kijk en luister goed naar je kind om erachter te komen waar jouw kind gevoelig voor is, welke situaties kunnen overprikkelend zijn. Houd hier rekening mee en zoek naar manieren waarop je kunt tussendoor even tot zichzelf kan komen. Probeer je niet te veel aan te trekken van hoe het hoort. Kijk samen wat je kind aan kan, zodat het voor jullie hele gezin een gezellige tijd wordt.

🙏Speciaal om jullie te helpen om de balans in december te behouden heb ik de ‘Happy Kids Advent Kalender’ samengesteld. Tel samen af naar de kerstdagen met deze Advent Kalender vol ideeën om elke dag even een momentje van rust te hebben. Van ademhalingsoefening, tot affirmatie tot creatieve opdrachtjes.

Ik wens je een heel fijn December!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.