Hoe gaat het nu met jouw zoon/dochter?
Vindt je kind het eigenlijk wel prettig om zo veel thuis te zijn of ziet het vooral nadelen? In de huidige situatie is het extra fijn als je kind merkt dat alle gevoelens er mogen zijn. En dat het ook best verwarrend kan zijn om van alles door elkaar te voelen. Het is dan ook heel begrijpelijk als er meer irritatie of huilbuien en boze buien zijn dan anders. Dat het schoolwerk misschien niet helemaal lukt, zoals school het heeft bedacht. Het kan ook zijn dat jouw kind het rustig en stilletjes allemaal voor zichzelf houdt. Of het klaagt wellicht wat vaker over hoofdpijn, buikpijn en moeite met slapen.

Hoe je kind ook reageert. Geregeld vragen naar en samen praten over gevoelens en daarbij ruimte en manieren geven om gevoelens te uiten, helpt om hiermee om te gaan.

Het is heel fijn om je te richten op de dingen die wel kunnen, mogen, fijn zijn en dankbaar te zijn. De tijd nemen om aandacht te geven aan gemis, verdriet, boosheid, teleurstelling, zorgen; kortom alles wat er is, zonder het hoeven op te lossen, is net zo belangrijk.

leren uiten van gevoelensVindt je zoon of dochter het lastig om gevoelens te uiten? De gevoelscirkel kan hierbij helpen. Je kunt je kind zelf zo’n cirkel laten maken. Wat je op de foto ziet is zomaar een voorbeeld. Jullie kunnen samen bedenken welke gevoelens er op de cirkel moeten komen. En hier eventueel smileys bij tekenen (of van internet halen ?). Met een knijpertje of paperclip kan je zoon/dochter een paar keer per dag aangeven hoe hij/zij zich voelt. Je kunt ook alle gezinsleden een eigen knijpertje of paperclip geven.
Op deze manier kan je kind op een laagdrempelige manier aangeven hoe het zich voelt en tegelijkertijd leert het woorden om zijn emoties te kunnen uitdrukken.

Daarnaast is het voor kinderen natuurlijk ook heel fijn om gevoelens te uiten door tekenen, dansen, spelen, zingen enzovoort. Ga vooral samen met je kind op zoek naar manieren die het beste bij hem of haar passen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.