Is jouw kind snel overprikkeld?
Ervaart het intense emoties?
Heeft het last van onzekerheid of faalangst?
Ligt het ‘s avonds in bed nog veel na te denken?
Heeft het een groot inlevingsvermogen?

Het kan erop wijzen dat je zoon of dochter hoogsensitief/hooggevoelig is.

Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor prikkels en verwerken deze intens.
Zij kunnen last hebben van naadjes in de sokken, labeltjes in kleding, harde geluiden. Zij voelen stemmingen aan, hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel en willen graag alles goed doen. Vaak voelen zij zich niet direct op hun gemak in een nieuwe omgeving of situatie.

Doordat hooggevoelige kinderen heel veel opmerken kunnen ze makkelijk overprikkeld raken. Dit uit zich in huilbuien, woedeaanvallen of zich juist helemaal terugtrekken/afsluiten.

Uit onderzoek blijkt dat 20% van de mensen hoogsensitief is. Voor veel mensen hangt er nog een zweem van zweverigheid rondom hoogsensitiviteit. Inmiddels is de wetenschap echter zo ver dat, met behulp van hersenscans, hoogsensitiviteit ook in de hersenen is aangetoond.

Kenmerken van hoogsensitiviteit

  • voelt stemmingen aan
  • begaan met anderen
  • moeite met veranderingen
  • eerst kijken, dan doen
  • gevoelig voor harde geluiden
  • sterk rechtvaardigheidsgevoel
  • stelt diepgaande vragen
  • begaan met dieren en de natuur
  • faalangstig

In onze maatschappij worden eigenschappen als spontaniteit, snel beslissen, jezelf laten horen en zien en voor jezelf opkomen hoog gewaardeerd. Door de intense verwerking, de hoge prikkelgevoeligheid en de zelfkritische houding van hoogsensitieve kinderen zijn dit vaak niet de gebieden waar zij in uitblinken. Hierdoor kunnen hooggevoelige kinderen zich ‘anders’ voelen dan anderen.

Zij beschikken over andere mooie talenten zoals zorgzaamheid, empathie, creativiteit en gevoel voor humor. Ook kunnen zij intens genieten en hebben vaak een goed ontwikkelde intuïtie.

Om deze talenten goed tot bloei te laten komen is het voor hoogsensitieve kinderen belangrijk om begrip te krijgen voor hun gevoeligheid en hebben zij behoefte aan positieve bevestiging. Ook is het essentieel dat zij leren omgaan met prikkels en op tijd rust nemen.

Doordat zij veel horen, zien, ruiken, proeven en voelen en al deze prikkels intens verwerken kunnen zij zeer moe worden. Daarbij hebben zij de neiging om zich aan te passen aan anderen, wat veel energie vraagt. Dit verklaart waarom zij helemaal uitgeput uit school kunnen komen, thuis soms erg tegendraads zijn of moeite hebben met (in)slapen.

Vraag jij je af of je zoon/dochter misschien hoogsensitief is? Vraag de gratis test aan.

hsk-coach