hsk op vakantie

Heerlijk vakantie! Lekker genieten van de vrije tijd. Even niet zo op de klok letten. Wat later naar bed, minder regelmaat met eten, onverwachte uitstapjes, veel tijd om te spelen of te chillen en misschien ook nog op vakantie.
Dit kan heerlijk zijn, maar voor sommige kinderen is het lastig als de structuur wegvalt. Zij zijn hun houvast kwijt en gaan op zoek naar grenzen of worden onrustig. In plaats van een gezellige relaxte sfeer in huis, ontstaat er juist meer gedoe.

Onderstaande tips kunnen helpen om het ook tijdens de vakantie soepel te laten lopen in huis.

* Tijd om te wennen

Hoogsensitieve kinderen hebben de tijd nodig om alle prikkels van een nieuwe omgeving of nieuwe situatie te verwerken. Geef ze de tijd om aan een nieuwe situatie te wennen. Hoe meer je gaat trekken en duwen, hoe meer weerstand er komt.

* Voorbereid op pad

Een dagje uit is hartstikke leuk. Sommige kinderen hebben echter wel wat voorbereiding nodig.
Bereid je kind voor op wat jullie gaan doen en wat ze kan verwachten. Is het voor jouw kind vroeg genoeg om ‘s ochtends te vertellen dat jullie iets gaan doen of weet ze liever langer van te voren wat de plannen zijn.
Raakt je kind snel overprikkeld? Maak dan tussendoor tijd voor rustmomentjes om even bij te komen van alle indrukken. Zo zorg je ervoor dat het aan het eind van de dag ook nog gezellig is.

* Regelmaat

Natuurlijk lopen de dagen anders in de vakantie. Als je merkt dat je het kind het lastig vindt dat alle structuur wegvalt, zorg dan voor een vaste vakantie routine.

Denk bijvoorbeeld aan vast bedtijden, alleen wat later dan normaal gesproken.

Duidelijkheid over hoe lang en wanneer ze op een telefoon/tablet/spelcomputer mogen.

Voor sommige kinderen zijn vaste etenstijden ook belangrijk. Zij worden Hangry (hongerig en boos) als ze niet tijdig eten.

Je kunt ook denken aan vaste tijden op de dag dat de kinderen zichzelf moeten vermaken en tijden waarop jullie samen iets doen.

Veel hoogsensitieve kinderen vinden het fijn om van te voren te weten hoe de dag eruit gaat zien.

* Autonomie

Laat je kinderen zelf meedenken over de afspraken die gelden in de vakantie. Als ze zelf invloed hebben gehad op de regels, zijn ze meer geneigd zich hieraan te houden.
Heeft je kind een sterke wil en duidelijke ideeën over wat het wil. Dan is het belangrijk dat er binnen grenzen voldoende ruimte is voor de eigen ideeën. Hoe meer je kind ervaart dat het invloed en keuze heeft, hoe beter het zal gaan.

* Genieten

En verder is de vakantie natuurlijk de ultieme gelegenheid om lekker te genieten van de tijd met elkaar. Samen lachen, spelen, kletsen, leuke dingen doen en zeker ook af en toe lekker niksen.

Waar dit genieten in het ene gezin vanzelf gaat ook al valt alle regelmaat weg, hoop ik dat bovenstaande tips helpen om er voor iedereen een heerlijke vakantie van te maken!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.