regelmaat in de vakantie

Heerlijk vakantie! Lekker genieten van de vrije tijd. Even niet zo op de klok letten. Wat later naar bed, minder regelmaat met eten, onverwachte uitstapjes, veel tijd om te spelen of te chillen en misschien ook nog op vakantie.
Dit kan heerlijk zijn, maar voor sommige kinderen is het lastig als de structuur wegvalt. Zij zijn hun houvast kwijt en gaan juist op zoek naar grenzen of worden onrustig. In plaats van een gezellige relaxte sfeer in huis, ontstaat er juist meer gedoe.

Onderstaande tips kunnen helpen om het ook tijdens de vakantie soepel te laten lopen in huis.

* Regels

Natuurlijk versoepelen de regels tijdens de vakantie.
Het is echter prettig als de soepele regels wel duidelijk zijn. Heldere en duidelijke grenzen geven je kind houvast.

Denk bijvoorbeeld aan:
– Een vaste bedtijd alleen wat later dan normaal gesproken. Dan hoef je hier niet elke avond strijd over te voeren.
– Hoe laat mogen de kinderen ‘s ochtends uit bed komen? (als ze nog niet de leeftijd hebben, dat ze veel langer uitslapen dan jijzelf 😉
– Hoe lang mogen ze tijdens de vakantie achter een scherm, playstation e.d.?
– En verder vooral kijken waar bij jullie thuis strijd of onrust door ontstaat. Welke oplossingen kun je samen met je kinderen bedenken om dit te voorkomen.

* Regelmaat

Met vaste tijden voor het opstaan en naar bed gaan breng je al regelmaat in de dag.
Voor sommige kinderen zijn vaste etenstijden ook belangrijk. Zij worden Hangry* als ze niet tijdig eten.
* (Hungry en Angry, hongerig en boos)
Je kunt ook denken aan vaste tijden op de dag dat de kinderen zichzelf moeten vermaken en tijden waarop jullie samen iets doen.
Veel hoogsensitieve kinderen vinden het fijn om te weten hoe de dag eruit gaat zien.

* Autonomie

Laat je kinderen zelf meedenken over de afspraken die gelden in de vakantie. Als ze zelf invloed hebben gehad op de regels, zijn ze meer geneigd zich hieraan te houden.
Heeft je kind een sterke wil en duidelijke ideeën over wat het wil doen. Dan is het belangrijk dat er binnen grenzen voldoende ruimte is voor de eigen ideeën. Hoe meer je kind ervaart dat het invloed en keuze heeft, hoe beter het zal gaan.

* Dagje uit

Een dagje uit is hartstikke leuk. Sommige kinderen hebben echter wel wat voorbereiding nodig.
Bereid je kind voor op wat jullie gaan doen en wat het kan verwachten. Is het voor jouw kind vroeg genoeg om ‘s ochtends te vertellen dat jullie iets gaan doen of weet het het liever langer van te voren wat de plannen zijn.
Raakt je kind snel overprikkeld? Zorg dan dat er tussendoor rust momentjes zijn om even bij te komen van alle indrukken.

* Genieten

En verder is de vakantie natuurlijk de ultieme gelegenheid om lekker te genieten van de tijd met elkaar. Samen lachen, spelen, kletsen, leuke dingen doen en zeker ook af en toe lekker niksen.

Waar dit genieten in het ene gezin vanzelf gaat ook al valt alle regelmaat weg, hoop ik dat bovenstaande tips helpen om er voor iedereen een heerlijke vakantie van te maken!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.