Mindset

Is jouw zoon of dochter* vaak bang om fouten te maken? Wil ze alles graag goed doen en ook het liefst in één keer goed? Misschien heb je weleens gehoord van de vaste en groei mindset.

De Amerikaanse onderzoekster Carol Dweck heeft veel onderzoek gedaan op dit gebied. Zij onderscheidt de fixed mindset and growth mindset.

Mindset staat voor de manier waarop mensen denken over zichzelf en met name over hun intelligentie en kwaliteiten.

Vaste mindset

Uitspraken die horen bij een vaste mindset zijn: ‘ik kan het toch niet’, ’dit is te moeilijk voor mij’, ’ik ben dom’, ‘ik ben hier gewoon slecht in’. Kinderen met een vaste mindset geloven dat zij iets in één keer moeten kunnen. Zij hebben niet het gevoel dat ze door oefening ergens veel beter in kunnen worden. Daardoor geven ze snel op als iets niet lukt. Zij zijn vaak bang om fouten te maken als ze iets moeten dan wat moeilijk is.

Groei mindset

Uitspraken die horen bij een groei mindset zijn: ‘ik probeer het nog een keer’, ‘van moeilijke dingen kan ik leren’, ‘ik moet nog wat meer oefenen’, ’van fouten maken, leer ik’. Kinderen met een groei mindset gaan ervan uit dat ze altijd ergens beter in kunnen worden. Fouten maken hoort erbij als je moeilijke dingen probeert.

Kinderen hebben niet altijd (in alle situaties) een vaste of altijd een groei mindset. Voor hoogsensitieve kinderen, die wat ze doen graag goed doen en het liefst in één keer, is het heel helpend om hier van jongs af aan aandacht voor te hebben. Herken je bij je dochter vaak uitspraken of gedragingen die bij een vaste mindset horen, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een groei mindset te bevorderen.

Tips

  1. Let eens op de complimenten die je geeft. Geef je alleen complimenten bij een goede prestatie? Of geef je complimenten die gaan over het proces; over proberen en doorzetten? Deze laatste complimenten stimuleren een groei mindset. In bijgaand filmpje zie je meer over de invloed die complimenten hebben op de mindset. Het filmpje is in het Engels.
  2. Fouten maken hoort erbij. Vertel ook aan je kinderen over dingen die bij jou misgaan (en hoe je het hebt opgelost)
  3. Vergelijk je kind niet met andere kinderen, maar kijk naar haar eigen ontwikkeling. Wat kon zij vorig jaar nog niet wat ze nu wel kan?
  4. Hoe zijn jouw verwachtingen ten opzichte van je kind? Leg je de lat (onbewust) erg hoog? En waar ligt die lat voor jezelf?

Je mindset veranderen gaat niet van de ene op de andere dag, maar bewustwording en aandacht hiervoor helpen om een groei mindset te stimuleren.

Kunnen jullie hier wat hulp bij gebruiken. Lees dan hier verder.

*Overal waar dochter/zij staat, kun je ook zoon/hij lezen

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.