Hoe gaat jouw kind om met de spanning rondom de feestdagen?

Hij is weer in het land….Sinterklaas. De start van een leuke en gezellige tijd. Of je kind nog in Sinterklaas gelooft of niet; voor de meeste kinderen is het toch ook een spannende tijd.
Krijg ik de cadeaus die ik graag wil? Wanneer komt de rommelpiet langs op school? Krijg ik wel een leuke surprise? Moet ik Sinterklaas een handje geven? Allemaal hele leuke dingen, die tegelijkertijd voor flink wat onrust kunnen zorgen. Zeker voor hoogsensitieve kinderen kan de laatste periode van het jaar overweldigend zijn.

Kan jouw zoon/dochter niet slapen door de spanning, stuitert hij of zij juist door het huis of wordt er veel over buikpijn en hoofdpijn geklaagd?

Ik geef je graag een aantal tips om je kind te helpen de rust te bewaren in deze leuke en spannende tijd.

Tips

1. Wanneer zijn er bijzondere gebeurtenissen?

Maak samen een kalender (of print er één vanaf internet), waarop je alle bijzondere gebeurtenissen kunt aangeven zoals de dagen waarop er schoen gezet mag worden, de dag dat Sinterklaas op school komt en natuurlijk pakjesavond. Elke dag kun je een vakje afstrepen of een leuke sticker plakken, zodat je zoon/dochter precies kan zien wat er gaat gebeuren of hoeveel nachtjes het nog slapen is tot de volgende leuke activiteit. Laat de kalender doorlopen tot en met alle feestelijkheden rondom Kerst en Oud en Nieuw .

2. Naar hoeveel sinterklaasfeesten gaan jullie?

Er wordt natuurlijk op heel veel plekken sinterklaas gevierd: op school, verenigingen, werk van pappa, werk van mamma, genoeg te doen dus. Allemaal leuk, maar vergeet niet te kijken hoeveel feestjes er bij jouw kind passen.
3. In drukke tijden is het extra belangrijk om ook bewust aandacht te hebben voor ontspanning. Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor prikkels en verwerken deze intens. Door de grote hoeveelheid prikkels die zij waarnemen en de intense verwerking, hebben zij echt meer tijd en rust nodig om alle extra prikkels, die er in december zijn, te verwerken.
Dit kan op allerlei manieren. Lekker samen naar buiten, zo maar wat lanterfanten, samen een filmpje kijken (niet over Sinterklaas!) waar je heerlijk om kunt lachen. Waar wordt jouw zoon/dochter weer helemaal rustig van? Voor het slapen gaan kan het ook heel fijn zijn om een speciaal ontspannend verhaaltje voor je zoon of dochter voor te lezen.
Leuke boekjes hiervoor zijn Relax-kids en De Wensster van Marneta Viegas. Deze en nog meer boekjes met ontspannende verhaaltjes zijn ook te leen bij de bibliotheek.

4. Zorg goed voor jezelf!

Hoe veel stress ervaar je zelf in deze maanden en hoe ga je daarmee om? Kinderen zijn op hun eigen manier bezig met Sinterklaas en alles wat erbij komt kijken. Daarnaast voelen ze feilloos aan als ouders gestrest zijn en zullen hier ook op reageren. Door goed voor jezelf te zorgen, eigen grenzen te stellen en voldoende rustmomenten in te bouwen, help je dus gelijk je kind.

 

5. Probeer de gevoeligheid van je kind te begrijpen en te accepteren.

Waarom doet jouw kind wat het doet, wat probeert het duidelijk te maken met zijn/haar gedrag?
Kijk en luister vooral goed naar je kind om erachter te komen voor welke situaties jouw kind gevoelig is, welke situaties kunnen overprikkelend zijn. En houd hier rekening mee.
Misschien houdt jouw zoon/dochter er niet van om in de belangstelling te staan. Hoe is het dan om naar voren te komen om Sinterklaas een handje te geven? En wat gaat er verder gebeuren; zal Sinterklaas wat aan je vragen? Gaat Piet gekke grapjes maken? En dat terwijl iedereen naar je kijkt! Kijk samen hoe het voor je kind toch leuk kan blijven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.