Mamma….ik kan niet slapen!

Klinkt dit jou ook bekend in de oren?
Een kind dat steeds naar je toe komt, omdat het niet kan slapen of een puber die overdag slaapwandelend door het huis gaat, doordat het slapen ’s nachts niet lukt. Dit artikel van nos.nl gaat over de enorme toename van slaapproblemen bij kinderen en middelbare scholieren. Hebben jouw kinderen moeite met slapen? Dan vind je het misschien interessant om te kijken.
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/tachtig-procent-meer-middelbare-scholieren-verwezen-naar-slaappoli/

Tips voor het slapen gaan
Natuurlijk is het belangrijk om op te letten hoeveel tijd je kind doorbrengt achter een schermpje. Niet alle kinderen die slecht slapen, zitten ook veel op een tablet of smartphone. Hierbij wat tips voor het slapen gaan:

 

 

 1. Het zou ideaal zijn als het lukt om je zoon/dochter elke dag zeker een uur te laten buitenspelen. Samen na het eten nog een wandeling maken kan een goed alternatief zijn.
 2. Vast ritueel
  Zorg voor een vast en ontspannen ritueel voor het slapen gaan. Bijvoorbeeld nog even samen kletsen, lekker douchen, tandenpoetsen, stukje (voor)lezen en dan lekker slapen. Elke avond hetzelfde om het lichaam rustig voor te bereiden op de overgang naar de nacht.
 3. Piekergedachten loslaten
  Heeft je zoon/dochter erg de neiging om te piekeren. Dan kun je afspreken dat je bijvoorbeeld 10 minuutjes de tijd neemt om piekergedachten op te schrijven en vervolgens te verscheuren en weg te gooien, aan een zelfbedacht piekermonster te voeren of wat je samen maar kunt bedenken om de gedachten weg te doen.
 4. Angst verminderen
  Is je kind erg angstig? Erken de angst en probeer samen een oplossing te zoeken. De geruststellende woorden dat er niets aan de hand is, werken meestal niet.  Is de angst groot en kun je het niet samen wegnemen, overweeg dan eens hulp hiervoor te zoeken. Vaak kan dit vrij snel worden opgelost.
 5. Ontspannen
  Om je kind te helpen helemaal tot rust te laten komen en het denken te stoppen is samen een ontspanningsoefening doen heel fijn. Je kunt ook een rustgevend verhaaltje voorlezen. Wil je zoon of dochter dit liever zelf doen denk dan eens aan een cd’tje met een ontspanningsoefening of rustgevende muziek. Ook online is er genoeg te vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.