Ik zie mezelf nog staan met één van mijn kinderen; huilend bij de klas, bij zwemles, bij dansles, bij de bus om op schoolreis te gaan, noem maar op. Van die momenten die voor veel spanning zorgden. Herken jij dat ook? Dat je zoon/dochter* bij activiteiten of situaties, die nieuw of anders zijn dan anders, echt over de drempel geholpen moet worden. Inmiddels zijn wij al weer heel wat stappen verder. Onderstaande oefening heeft ons vaak geholpen om de spanning te overwinnen en de moed te vinden om door te zetten.

 

Vraag je dochter op een rustig moment om een situatie in gedachten te nemen, waarin ze zich stoer, sterk, trots, goed voelde. Dit mag van alles zijn:  een situatie zijn die met sport te maken heeft, iets wat jullie in de vakantie hebben gedaan, een overwinning enzovoort.

Laat je dochter weer even helemaal terughalen hoe dat was. Vraag haar om voor zich te zien wat ze toen deed, wat ze hoorde, wat ze zag, wat ze voelde, wat ze dacht. Laat haar vooral proberen dat goede gevoel opnieuw te voelen (als ze dat kan mag ze het nog krachtiger maken dan het was). Misschien kan ze ook aangeven waar ze dat goede gevoel van binnen kan voelen. Oefen dit een aantal keren.

Op het moment dat er iets onverwachts gebeurd of als ze iets nieuws gaat doen, kun je dit gebruiken. Stel: jullie komen bij de klas, er blijkt een vervanger te zijn/of de kinderen worden verdeeld omdat de juf ziek is. Je dochter schiet in de weerstand en wil de klas niet in.

Praat eerst even rustig met je dochter om haar gerust te stellen. Vervolgens herinner je haar aan de situatie waarin ze zich sterk/goed/trots voelde. “Weet je nog toen we gingen ….., weet je nog hoe …. jij je toen voelde? Denk daar nog eens aan. Voel dat ….. gevoel maar weer.” Geef haar even de tijd om dit te doen. Help eventueel met wat woorden om de situatie en het gevoel terug te halen.

Als je merkt dat je dochter het goede/sterke/trotse gevoel heeft opgeroepen, moedig je haar aan om met dat gevoel de klas in te gaan en op haar plekje te gaan zitten. Of in andere situaties om mee te gaan doen.

Geef niet op als het de eerste keer niet gelijk lukt. Ook hierbij geldt: oefening baart kunst.

*Overal waar dochter/zij staat, kun je ook zoon/hij lezen

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.