Het is inmiddels al weer heel wat jaren geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met een sociaal emotionele-weerbaarheidstraining voor kinderen. Mijn oudste dochter had wat moeite om zich staande te houden in de klas. Alles wat ik las over de training herkende ik bij haar, maar ook bij mezelf. Ik liet het aan mijn moeder zien en het eerste wat zij zei was: ‘als er zo’n cursus was geweest toen jij klein was, had ik je direct aangemeld’. Ik was ook onder de indruk van de sfeer, de manier waarop er met de kinderen werd omgegaan. Toen ik informatie ontving voor een trainersopleiding, heb ik dan ook niet geaarzeld en me gelijk ingeschreven. Direct voelde ik dat dit voor mij de manier is om met kinderen te gaan werken. Ik vind kinderen leuk en belangrijk. Ik wil niets liever dan gevoelige en onzekere kinderen laten voelen, dat ze helemaal goed zijn zoals ze zijn. Ik wil ze graag een hoop spanning en onzekerheid besparen, zodat ze meer plezier beleven bij wat ze doen. Zelf heb ik een heel fijn en veilig thuis gehad met begripvolle ouders. Maar onzekerheid en het gevoel net even anders te zijn dan leeftijdgenoten (stiller, minder spontaan en leuk) heeft een grote rol gespeeld.

Pas op latere leeftijd heb ik ontdekt dat ik hoogsensitief ben. Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in hoogsensitiviteit. Dit heeft mij geholpen om mezelf veel beter te gaan begrijpen, meer op mezelf te vertrouwen en positiever naar mijn eigenschappen te kijken. Ik begrijp nu ook waar problemen als oververmoeidheid, depressieve gevoelens en burn-out door zijn veroorzaakt. En heb geleerd dat ik door beter mijn grenzen aan te geven en tijd te maken voor rust en ontspanning veel lekkerder in mijn vel zit. Door kinderen te helpen dit eerder te ontdekken, hoop ik een steentje bij te dragen om problemen te voorkomen. Dit klinkt heel serieus, maar ik hou ervan om met plezier en gezelligheid kinderen verder te helpen. Hoe meer zij zich op hun gemak en begrepen voelen en de coaching als prettig ervaren, hoe meer zij ervan zullen leren.

Deze ontwikkeling zie ik als een doorlopend proces. Ik doe wat ik doe graag goed, heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en hou veel rekening met de ander. Eigenschappen die makkelijk doorslaan in perfectionisme, faalangst, gepieker en jezelf te kort doen. Voor mij is werken aan zelfvertrouwen en de valkuilen bij mijzelf kunnen herkennen een groot deel van de oplossing. Bovendien ontdek ik steeds meer manieren om hier op een goede manier mee om te gaan.

Als moeder van gevoelige kinderen weet ik  goed hoe het is om te zien dat je kind het moeilijk heeft. En wat een zoektocht het kan zijn om de juiste hulp te vinden. Hulp voor je kind, maar ook om jezelf gehoord te voelen en handvatten te krijgen. Ik zie om mij heen nog veel gebrek aan begrip voor hoogsensitiviteit. Door steeds meer ouders, opa’s en oma’s, leerkrachten te vertellen en uitleg te geven over deze eigenschap, hoop ik dat er steeds meer begrip komt voor hoogsensitiviteit. Op deze manier kunnen hoogsensitieve kinderen de begeleiding krijgen die zij nodig hebben.

Als ik niet aan het werk ben, vind ik het heerlijk om lekker te wandelen met mijn man en/of vrienden. Vooral door het park, bos of langs het strand vind ik heerlijk. In de zomer geniet ik nog net zoals vroeger van een heerlijk dagje aan het strand. Ik geniet van gezelligheid met vrienden en familie. Dagjes uit met mijn gezin. Een leuke creatieve workshop volgen met vriendinnen. En tegelijkertijd vind ik het heerlijk om met regelmatig rust en stilte om me heen te hebben. Ik kan soms wat serieus zijn en veel te veel over van alles en nog wat nadenken. Maar wandelen en gezelligheid helpt om dit in balans te houden.

Is dit herkenbaar en wil je vrijblijvend kennismaken om te kijken wat ik voor jullie kan betekenen? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Jullie zijn van harte welkom.

yvonne van driel kindercoach den haag leidschenveen

Yvonne van Driel

Je bent wie je bent,
en dat is goed!