Nog een weekje en dan is voor onze regio de zomervakantie weer voorbij. Uit ervaring met mijn eigen kinderen weet ik dat de overgang van een ontspannen vakantie naar het begin van het nieuwe schooljaar niet altijd makkelijk is. Nieuwe klas, nieuwe juf, onzekerheid over je plekje in de klas, onzekerheid over moeilijker werk, terug in het strakke schema. Genoeg om ‘geen zin’ te hebben. Ik hoop dat deze tips je helpen om de overgang iets makkelijker te maken:

  • ⏰Begin een weekje van tevoren met het geleidelijk invoeren van routines en structuur. Laat je kind wennen aan het idee van een nieuwe routine door alvast terug te schakelen naar de bedtijden die tijdens de schoolweken gelden.
  • ❤️Praat samen over het nieuwe schooljaar en moedig haar aan om gevoelens en zorgen te uiten. Nieuwe situaties, klasgenoten en veranderingen kunnen best spannend zijn voor hoogsensitieve kinderen. Samen praten en bedenken hoe ze in bepaalde situaties kan reageren, kan geruststellend werken. Vertel dat gemengde gevoelens voor het nieuwe schooljaar volkomen normaal zijn.
  • ?Probeer zelf positief te blijven. Je kind zal jouw houding ten opzichte van het nieuwe schooljaar waarschijnlijk spiegelen. Probeer positief te zijn over de terugkeer naar school. Dit kan helpen om je kind gerust te stellen en een positieve mindset te creëren.
  • ?Sommige kinderen vinden het fijn om iets bij zich te hebben dat ze kracht geeft. Denk aan een steentje, een gelukspoppetje of iets anders speciaals dat ze in hun zak kunnen stoppen. Zoek samen iets uit dat jouw kind kan helpen om zich sterker te voelen.
  • ?Herinner je kind eraan dat het in de nieuwe groep nieuwe dingen gaat leren en dat het logisch is dat ze nog niet alles weet. Niemand verwacht dat ze alles al kan. (dan hoeft ze eigenlijk niet meer naar school).
  • ?Als je kind tijdens de vakantie weinig of geen klasgenootjes heeft gezien, kan het fijn zijn om van tevoren alvast een speelafspraak te regelen. Zo kan je kind weer even wennen aan het samenzijn met klasgenootjes.
  • ?‍♀️Woont er een vriend of vriendin in de buurt? vraag dan aan je kind of ze het fijn vindt om samen naar school te lopen. De afleiding en het gevoel van samen, kan het makkelijker maken om de klas weer in te gaan.
  • ?Zorg voor voldoende tijd in de ochtend. Mocht het dan toch even moeilijk zijn voor je kind, dan heb je niet meteen te maken met tijdsdruk. Een rustige en ontspannen ochtend kan de dag van je hoogsensitieve kind positief beïnvloeden.

Ik hoop dat deze tips jullie helpen om de overgang naar het nieuwe schooljaar iets makkelijker te maken voor jullie zoon/dochter. Kijk vooral goed naar je eigen kind en kies de tips die het beste bij jullie passen.

Misschien vind je kind deze oefening om de spanning de baas te blijven ook fijn.

Succes en een heel fijn nieuw schooljaar gewenst!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.